Gustaviansk inredning

Kännetecken för inredning och möbler i gustaviansk stil

Om man ska beskriva stilen med tre ord skulle det kunna vara måttfullhet, harmoni och klarhet.

Möbler, som stolar och bord, hade avsmalnande ben med lodräta räfflor. Räfflorna kunde återfinnas i andra detaljer i rummet som på dörrar och andra möbelpartier. Det asymmetriska och pråliga från rokoko fick se sig passerad. Även om det blev en mer stram design fanns ofta dekorationer som festonger, bårder och lagerkransar i den gustavianska stilen.

Matgrupp med bord och stolar i gustaviansk stil och design

Många av möblerna hade dekorativa mönster och motiv. Det var vanligt att utsmycka med medaljonger och blommor på allt från stolsryggar, ornament och runt speglar.  På väggarna är löpande-hund bårder ett tidstypiskt mönster.

Övergången tar några år och det är först under den sengustavianska tidsepoken som möbelstilen blir mer sparsmakad. Då börjar man skära ben och möbelfötter i fyrkantiga former och skippar helt dekorationer.

Släta ytor blir mer omtyckt och svenska designers och möbelmakare tittar mer på England än mot Frankrike. Materialvalet för en möbelkonstnär går mer mot mahogny, som tidigare varit helt omodernt enligt mångas tycke och smak.

Att köpa gustavianska möbler

Äkta gustavianska möbler är något man hittar mestadels på auktion. Värdet kan ofta vara mycket högt och finns det flera spekulanter drar priset ofta iväg. Det är sällan man hittar begagnade som säljes billigt på loppis eller annonssidor som Blocket.

Vill du ha äkta vara får du helt enkelt bege dig till någon av de stora auktionshusen. Man kan börja kolla på deras hemsidor där de lägger upp objekt som ska auktioneras ut.

Nytillverkade möbler, kopior som går i den gustavianska stilen är betydligt billigare. Är det mest stilen man är ute efter och inte så mycket den historiska själen är det gott nog.

Att gustavianska möbler blivit så populära igen beror nog mycket på trenden att inreda minimalistiskt. Det rena formspråket tilltalar målgruppen som vill ha ett mer strikt inrett hem.