Svenska herrgårdar med gustaviansk arkitektur

Gimo Herrgård

Gimo Herrgård (Uppland) i Gustaviansk stil
Foto: Gimo Herrgård, av Jan Ainali enligt  CC BY-SA 3.0

Den absolut första herrgården som uppfördes i gustaviansk stil var Gimo Herrgård. Den ligger fint belägen vid den glittrande Gimosjön i norra Uppland.  Den byggdes och stod färdig under 1700-talets andra hälft.

Jean Eric Rehn hette arkitekten som ritade gården och byggherre var Johan Henrik Lefebure. Tragiskt nog gick Lefebure bort samma år som gården stod klar. Hans son ägde Gimo Herrgård fram till 1806 då släkten Reuterskiöld tog över.

Gården har fungerat som kursgård under många år av Moderata samlingspartiet och Medborgarskolan. Idag ägs gården av familjen Schneider och rymmer ett SPA och konferenshotell.

Fredriksbergs herrgård och museum med gustavianska möbler

Med utsikt över Döderhultsdalen i Oskarhamn kan man bo på Fredriksbergs Herrgård. Gården byggdes under 1700-talet och där finns än idag ett stycke kulturhistoria att beskåda.

Herrgården erbjuder förutom mat och boende även ett museum med möbler och föremål från den gustavianska eran. Gården är bevarad i ursprungligt skick och har även ett litet bibliotek med böcker från 1780-talet.

Huset har släta fasader i trä med många pelare och pilastrar. Peter Reinke Cederbaum lät bygga huset under en elva år lång byggperiod. Idag ägs fastigheten av Oskarshamn kommun och är öppen för allmänheten.