Gustavianska inredningsprylar

Under andra hälften av 1700-talet är den gustavianska stilen på möbler och inredning stark i Sverige, framförallt hos de som hade mycket pengar att lägga på inredning. Bland inredningsdetaljer under denna epok hittar man till exempel linnedukar, asiatiska vaser och spegellampetter.

Tavelramar under denna epok hade mycket utsmyckning och var gärna i guldig färg. Man kan hitta flera antika inslag som lagerkransar, ymnighetshorn och bårder med löpande hundar. Detta avtar under den sengustavianska tiden då det blir mer sparsmakat med detaljerna.

Den som vill inreda i denna stil idag kan ge sig ut på auktioner och loppisar men även kolla in nytillverkad inredning för det finns en hel del att köpa för att ”kopiera stilen” fast med nyproducerat. Möbler och inredning som är vintage från denna tidsepok är väldigt dyrt.

Spegellampett i gustaviansk stil

Hos Oscar & Clothilde har vi hittat Anthony spegellampett med en hållare för kronljus. Ramen är tillverkad i mässing och är 40 cm hög med en bredd på 12,5 cm.

Anthony Spegellampett, Oscar & Clothilde
Anthony Spegellampett (Oscar & Clothilde)

Just denna lampett har inte så mycket utsmyckning som de äkta speglarna man kan hitta säljas på t ex Stockholms Auktionsverk. Där har vi sett flera exemplar från spegelmakare verksamma under epoken (Carl Corssar, Lago Lundén och Johan Åkerblad). Prislappen på dessa speglar brukar landa på kring 50 000 kr.

Under denna era var också gustavianska kristallkronor något som signalerade lyx och flärd. Det fanns på mångas önskelista och var något alla med resurser skaffade och gärna visade upp.

Mer inredning i gustaviansk stil