Gustavianska stolar & matbord

Matbord och stolar är den typ av möbel i gustaviansk stil som de flesta söker efter. Typiskt för möbelgruppen är att benen är avsmalnande och raka. De kan vara runda om de härstammar från den tidiga gustavianska eran. Fyrkantig form kom först under sengustavianska perioden.

Gustavianska stolar

Stolar från sena 1700-talet i gustaviansk stil har ett relativt högt ryggstöd. Stödet har en oval eller rektangulär form med skarpa hörn. Sitsen är i regel mjuk, stoppad och klädd med mönstrat möbeltyg. Räfflor och ränder är vanliga detaljer både på benen, ryggstödet och sitsen.

Den vanligaste stoltypen är utan armstöd men det finns även karmstolar som går i gustavianska inredningsstilen. Armlän kan vara klädda eller nakna med målat trä både med och utan dekorationer.

Nytillverkning av stolar i antik stil

MIRJAM (Kallholmen)

Stilfull stol med vacker ryggbricka och stolsben med utskurna detaljer. Stolen är tillverkad av Kallholmen och gjord i massiv björk med en sits av sadelgjord. Stolen kan köpas i fyra olika färger: kritvit, antikvit, pärlgrå eller kolsvart.

DRUVAN

Gustavianska stolen Druvan

Företaget Vita Rummet (tidigare Gustavianska Rummet) har nytillverkning av stolar. Deras Druvan är en populär stol som tillverkas på beställning. Den kostar kring 3-4000 kr och är ett fantastiskt hantverk som ger historiska känslor till inredningen, trots att de är nytillverkade.

Pallar, bänkar och taburetter

Andra sittmöbler som var vanligt under Gustav III:s tidsepok var pallar, bänkar och taburetter. Precis som andra gustavianska möbler med ben är benen raka och enkla med avsmalnande form nedåt.

Enstaka ränder längs hela benet är vanligt förekommande. Vid benets fästa upptill är det vanligt med en rund övergång och någon form av dekorativ detalj.

En taburett är en stol utan ryggstöd, en pall. Benen kan vara fria eller sitta ihop med fotkryss. Statsråden till Gustav III fick sitta på taburetter under sammanträden. Det har faktiskt gett upphov till uttrycket att ett statsråd sägs sitta på en av regeringens taburetter.

Gustavianska matbord

Att äta och servera en middag vid en gustaviansk matgrupp väcker historiens vingslag till liv. De antika dragen i designen minner om en tid i historien då många filosofer la grunden till den livsåskådning som vi bär med oss än idag.

Vid matbordet förs många diskussioner kring vitt skilda ämnen. Där föds också många nyskapande idéer. Att sitta på en gustaviansk matsalsmöbel behöver inte nära konservativa tankar utan kan öppna för kreativa, moderna tankemönster.

Att köpa en antik matgrupp med både stol och bord kräver en ganska tung plånbok. Det är hos auktionshusen man får leta om man vill komma över rariteter från den tiden i historien. Gustavianska möbler är dock en formstil och det finns nytillverkade matgrupper formgivna i den stilen.

Mariedal - ett gustavianskt matbord

Mariedal är ett gustavianskt matbord tillverkad av Gustavianska Rummet. Det tillverkas på beställning och kan skräddarsys till viss del. Det är gjort i målat furu och har en oval bordsskiva.

Benen är rundsvarvade och avsmalnande nedåt med längsgående ränder runt om. Vid benens fäste finns en fin blomdekor. Under bordsskivan och runt hela bordet finns guldiga detaljer som lyfter bordets karaktär till rojalistisk nivå.

Vill man köpa Mariedalbordet måste vara beredd på att vänta cirka fem veckor då det tillverkas för hand på beställning.

Matgruppen Rosen är en annan populär grupp som finns att köpa för 6-8 platser med och utan iläggsskiva. Bordet är ovalt och tillverkat av lövträ. Rosen-stolarna har ett ryggstöd format som en stor och fin ros, därav namnet. Sitsen är klädd i randigt möbeltyg.