Gustavianska stolar & matbord

Matbord och stolar är den typ av möbel i gustaviansk stil som de flesta söker efter. Typiskt för möbelgruppen är att benen är avsmalnande och raka. De kan vara runda om de härstammar från den tidiga gustavianska eran. Fyrkantig form kom först under sengustavianska perioden.

Gustavianska stolar

Stolar från sena 1700-talet i gustaviansk stil har ett relativt högt ryggstöd. Stödet har en oval eller rektangulär form med skarpa hörn. Sitsen är i regel mjuk, stoppad och klädd med mönstrat möbeltyg. Räfflor och ränder är vanliga detaljer både på benen, ryggstödet och sitsen.

Den vanligaste stoltypen är utan armstöd men det finns även karmstolar som går i gustavianska inredningsstilen. Armlän kan vara klädda eller nakna med målat trä både med och utan dekorationer.

Nytillverkning av stolar i antik stil

AXKNIPPE

Den här stolen är i sengustaviansk stil där ryggstödet har en rund form men benen är raka. Ryggstödets form påminner om ett axknippe, därav stolens namn.

Axknippe matstol från Oscar & Clothilde
Matstol Axknippe från Oscar & Clothilde. Finns även i svart färg.

Sittdynan är stoppad och klädd i linnetyg. En del i charmen bakom denna stol är den antikpatinerade ytan. Stolen tillverkas och säljs av Oscar & Clothilde till ett pris om cirka 3500 kr.

MIRJAM (Kallholmen)

Mirjam stol, Kallholmen
Mirjam stol, Kallholmen

Stilfull stol med vacker ryggbricka och stolsben med utskurna detaljer. Stolen är tillverkad av Kallholmen och gjord i massiv björk med en sits av sadelgjord. Stolen kan köpas i fyra olika färger: kritvit, antikvit, pärlgrå eller kolsvart.

DRUVAN

Gustavianska stolen Druvan
Gustavianska stolen Druvan

Företaget Vita Rummet (tidigare Gustavianska Rummet) har nytillverkning av stolar. Deras Druvan är en populär stol som tillverkas på beställning. Den kostar kring 3-4000 kr och är ett fantastiskt hantverk som ger historiska känslor till inredningen, trots att de är nytillverkade.

Gustavianska matbord

Att äta och servera en middag vid en gustaviansk matgrupp väcker historiens vingslag till liv. De antika dragen i designen minner om en tid i historien då många filosofer la grunden till den livsåskådning som vi bär med oss än idag.

Vid matbordet förs många diskussioner kring vitt skilda ämnen. Där föds också många nyskapande idéer. Att sitta på en gustaviansk matsalsmöbel behöver inte nära konservativa tankar utan kan öppna för kreativa, moderna tankemönster.

Att köpa en antik matgrupp med både stol och bord kräver en ganska tung plånbok. Det är hos auktionshusen man får leta om man vill komma över rariteter från den tiden i historien. Gustavianska möbler är dock en formstil och det finns nytillverkade matgrupper formgivna i den stilen.

Andra sittmöbler från gustavianska eran

Andra sittmöbler som var vanligt under Gustav III:s tidsepok var pallar, bänkar eller som de kallades för – taburetter. Precis som andra gustavianska möbler med ben är benen raka och enkla med avsmalnande form nedåt.