Taburett, pall och bänk i gustaviansk stil

Taburetten är en ganska typisk möbel från gustavianska eran. Den används idag mestadels som en sittmöbel i fotänden av sängen, eller som en pall / bänk i hallen.

Det typiska utseendet på en taburett är att benen är raka och enkla med avsmalnande form nedåt. Enstaka ränder längs hela benet är vanligt förekommande.

Vid benets fästa upptill är det vanligt med en rund övergång och någon form av dekorativ detalj.

En taburett är en stol utan ryggstöd, alltså som en bred form av pall. Benen kan vara fria eller sitta ihop med fotkryss. Statsråden till Gustav III fick sitta på taburetter under sammanträden. Det har faktiskt gett upphov till uttrycket att ett statsråd sägs sitta på en av regeringens taburetter.

Taburett i sengustaviansk stil

Taburett, svart, med rosa filt hängades på
Svart taburett 120 cm. Oscar & clothilde.

Ett exempel på en taburett i nyproduktion är Oscar & Clothildes bänk i svart färg. Sitthöjden är 47 cm och djupet på möbeln är 40 cm. En sån här möbel passar lika bra i hallen som sittmöbel eller vid fotänden på sängen. Pallen finns att beställa online i två bredder.

Pall Perigueux från Grevinnans Butik

Den här långa pallen går i typisk gustaviansk stil som förekom i Frankrike på 1700-talet. Pallen heter Perigueux och är tillverkad av massivt trä, klädd med gråbrun sammet.