Gustavianska soffor & fåtöljer

Möbler för vila, umgänge och avkopplande stunder är något som finns att köpa i gustaviansk stil. Soffor till finrummet, fåtöljer till biblioteket eller en stilig kökssoffa för en tupplur efter maten.

Vill man ha en sådan soffa kan man välja att köpa begagnade eller nytillverkade. De  begagnade sofforna säljes ofta ganska dyrt på auktionshus som Bukowskis eller Barnebys. Värdet och priset beror mycket på möbelns skick men du måste vara beredd att öppna plånboken om du vill ha de antika gustavianska sofforna eller fåtöljerna.

Baljfåtöljer i sengustaviansk stil

En fåtölj som blir mycket populär under den sengustavianska eran är baljfåtöljen. Kännetecken för denna sittmöbel är en svängd rygg och raka, avsmalnande ben. Det är kring skiftet till 1800-talet som fåtöljerna börjar dyka upp i svenska inredningsmiljöer.

Baljfåtölj i tre olika färger, sengustaviansk stil
Tre färger på Clothildes baljfåtöljer i sengustaviansk stil.

Oscar & Clothilde är ett idag verksamt möbelmärke som tillverkar baljfåtöljer i nyproduktion. En fåtölj kostar kring 8000 kr och finns i olika färger på träet men också sittdyna och ryggstöd. Du hittar hela deras sortiment här.

Bergere fåtölj i typisk gustaviansk stil.
Bergere fåtölj i typisk gustaviansk stil.

Trågsoffor och fåtöljer i gustaviansk stil

En typisk design på soffor från sena 1700-talet är trågsoffan. Det är en ombonad soffa med tunna rygg- och sidostycken. Ryggen, sidorna och sitsen är tygklädd i ofta randigt möbeltyg. Ryggen på vissa soffor kan vara med spjälor istället för heltäckande.

Tygvalet är antingen samma för både sidor, rygg och sits men kan även vara olika. Vanligt är att man har randigt tyg som sitter fast på soffans sits och på sidorna men tygkuddar baktill. Ofta förekommer också dekorationer i det randiga mönstret där blommor är klart dominerande.

Om trågsoffan finns placerad i köket som en kökssoffa är det snyggt om tyget går i samma stil som stolarna ifall de också är i gustaviansk stil. Soffan görs också bra tillsammans med en eller flera fåtöljer i en soffgrupp runt ett soffbord.

Klä om en gustaviansk soffa i tyg

Om man har hittat en fin soffa men inte är riktigt nöjd med tyget kan man klä om den. Det finns ett par saker som är viktiga tänka på innan du köper, för att ditt projekt inte ska bli för omfattande och dyrt.

Börja med att känna på stoppningen. Att byta tyg kan vara ganska enkelt om konstruktionen tillåter men är stoppningen slut så blir det ett helt annat projekt.

Kolla även om alla delar sitter fast som de ska. Att träbenen sitter stadigt och om eventuella beslag är okej. Känns den okej så slå till och köp den.

Tygvalet är viktigt. Det finns väl egentligen inga rätt och fel men om du vill att din soffa eller fåtölj ska andas gustaviansk stil måste du begränsa dig något. Tidstypiska möbeltyg var randiga men där finns ju många olika kombinationer att välja på.

För att kunna klä om en möbel måste du ha rätt verktyg. Du behöver:

  • Hammare
  • Nubb eller stark häftpistol
  • Tång
  • Nålar
  • Vadd eller skumgummi om stoppningen måste förstärkas

När du klär om ska du utgå från tygets mittpunkt. Ett tips är att vika möbeltyget dubbelt och mäta ut mitten. Hitta även centrum på din möbel och matcha mittpunkterna mot varandra.

Fäst mittpunkterna och arbeta dig därefter från hörn till hörn när du fäster tyget.