Georg Haupt möbler

Den 29:e maj 2013 sålde auktionshuset Bukowskis en byrå för 6,5 miljoner kronor. Det var ett mästerverk tillverkad kring 1780 av möbelkonstnären Georg Haupt. Fler objekt har sålts till liknande höga priser, ett tecken på att Georg verkligen var en konstnär inom möbeldesign.

Georg Haupt är en av de mest berömda formgivarna av gustavianska möbler. Han började sin karriär då rokokostil fortfarande var ledande och det finns därför också många antika rokokomöbler av Georg.

Leopold Georg Haupt - formgivare under gustavianska eran

Georg Haupts gesällvandring i Europa

Under perioden 1762-1768 gjorde Georg Haupt en gesällvandring i Europa med stopp i Amsterdam, Paris och vidare till London, England. Vanligt för gesäller var att de inhämtade kunskap och inspiration som de sedan tog med sig hem och bidrog till förändring på hemmaplan.

Georg lärde sig bemästra andra träslag än de klassiska ek och valnöt till att också formge möbler i exotiska träslag som amarant och jakaranda.

År 1769 kom han tillbaka till Sverige för att bli hovsnickare till kung Adolf Fredrik. Georgs första uppdrag blev att göra ett skrivbord till drottning Lovisa Ulrika. Det bordet kom att bli hans mästarstycke skapat 1770.

Gustav III beställde många möbler av honom och under tiden från 1770 till hans död 1784, endast 43 år gammal, formgav och tillverkade Georg Haupt möbler som kom att bli stilbildande.

Signum för möblerna av Georg Haupt är strama överdelar och korta, svängda ben. Många andra möbelformgivare har tagit efter honom sen dess.